Almanya’da Üniversite Okumak İçin Gerekenler (Maddi Gereklilikler)

Almanya’da üniversite okumak için gerekenler başlıca maddi ve başarı gereklilikleri olarak ikiye ayrılabilir. Maddi yani ekonomik gerekliliklerden başlayacak olursak ifade etmemiz gerekir ki Almanya’da üniversite eğitimi genel olarak devlet üniversitelerinde ücretsizdir. (İstisna: Baden-Württemberg Eyaleti) Fakat dönemlik harç parası alınmaktadır. Bu da genelde ortalama 200-300 Euro civarında bir rakamdır. Her 6 ay için bir defa ödenmesi gerekmektedir. Bunun yanında eğitim imkanı sunan özel kurumlar da sayıca daha az olmak ile beraber bulunmaktadır.

Almanya üniversite başvuruları için genelde üniversiteler tarafından başvuru parası alınmamaktadır. Fakat Uni-Assist kurumu denklik işlemi ve başvuru yönlendirmek üzere ilk başvuru için 75, sonraki her bir başvuru için ise 30 Euro ücret almaktadır. Bunların haricinde bir de evrakları tercüme ettirme, apostilletme ve postalama masrafları olacaktır.

Yaşam Masrafları: Aylık 853 Euro bir öğrencinin geçimini sağlaması için Alman Eğitim Finansman Ofisi tarafından için belirlenen güncel rakamdır. Bunun içine ev kirasından kitap masraflarına kadar her şey dahil edilmiştir. Bu tutarın vize alırken bir bloke hesapta gösterilmesi gerektiği unutulmamalıdır. (Eğer güvence veren bir sponsor yoksa.) Diğer vize gerekliliklerini öğrenmek için buraya tıklayabilirsiniz.

 

Almanya’da Üniversite Okumak için Başarı Gereklilikleri

Almanya’da üniversite bölümleri genel olarak NC şartı olan (Numerus Clasus=Puan Sınırlandırması) ve olmayanlar olarak ikiye ayrılmaktadır. NC şartı olan programlarda birçok üniversite TestAS adı verilen sınavla puan yükseltme imkanı sunmaktadır. Türkiye’deki üniversite giriş sınavlarına kıyasla çok daha temel becerileri sorgulayan bu sınavda iyi puanlar alıp dünyanın en iyi üniversitelerinde okumak oldukça gerçekçi bir hedeftir.

Tıp, Diş Hekimliği ve Eczacılık bölümlerinde Almanya çapında bir sınırlama mevcuttur. Yani bu bölümler için ancak iyi bir NC puanı ile kabul almak mümkündür. Almanya çapı giriş sınırlandırması yapılmayan diğer programlarda ise ek bir başarı şartı olmadan kabul almanız mümkün olabilmektedir. Bazı üniversiteler lokal sınırlandırmalar koyabilmekte fakat pek çok program içinse herhangi bir puan sınırlaması bulunmamakta, zamanında yapılacak bir başvuru ile rahatlıkla kabul alınabilmektedir.

 

UZUN YOLCULUKLAR DA TEK BİR ADIMLA BAŞLAR.

Share