Almanya yüksek lisans lisans programları mühendislik gibi teknik bölümlerde hem eğitimin kalitesi hem de sunduğu fırsatlar açısından diğer Avrupa ülkelerine göre bir adım öne çıkmaktadır. Bununla birlikte hukuk, psikoloji gibi sosyal alanlarda da Türkiye ile yakın ilişkileri olması da yüksek lisansta bu bölümlerde en çok tercih edilen ülke konumuna gelmesinde oldukça etkili olmuştur. Almanya’da yüksek lisans eğitimi almanın bir başka cazip yanı ise masraflar açısından en cazip Avrupa ülkesi olmasıdır. Almanya yüksek lisans programları çoğunlukla ücretsiz olup sadece her sömestr ödenen bir eğitim harcı bulunmaktadır (Yıllık 300-500€). Özellikle Almanca bilmeden İngilizce ile de okunabilecek birçok yüksek lisans programı olması Almanya’yı yüksek lisans yapmak için cazip kılan unsurlardan en önemlisidir (Yaklaşık 1100 adet İngilizce Yüksek Lisans Programı).

 

Almanya’da Yüksek Lisans Başvurusu yapacak kişilerin öncelikle şu konulara özen göstermesi gerekmektedir;

Türkiye’deki Lisans Ortalamanız (GANO): Lisans süresince göstermiş olduğunuz performansınızın en önemli göstergesi not ortalamanızdır ve notunuz ne kadar iyiyse başvurularınızdan olumlu sonuç alma şansınız çok daha yüksektir. Alman Sisteminde 2 tür not ortalama sistemi bulunmaktadır. İlki en yüksek notun 1.0 en düşük geçer notun 4.0 not sistemidir. Çoğu üniversite sizin ortalamanızı bu sistemde hesaplayarak Alman sistemindeki not ortalamanızı tespit eder. Sizler de “https://www.tum.de/studium/bewerbung/bayerische-formel/” sitesi üzerinden notunuzu kendiniz hesaplayabilirsiniz. Almanya’daki bir diğer not sistemi de her ne kadar çok popüler olmasa da 18’in en yüksek not kabul edildiği sistemdir.

 

Almanya’da yüksek lisans yapma konusunda kararlıysanız ilk araştırmanız gereken konu üniversitelerin yüksek lisans başvurularında, başvuru için minimum not ortalaması sınırı koyup koymadığıdır. Bazı üniversiteler 2,5 veyahut 2,7 (Alman Sistemi’nde) gibi ortalama sınırları koyabiliyorlar. Bu sisteme NC sistemi denilmektedir. Bazı üniversitelerin NC sınırı koymayıp ama düşük not ortalamalı başvuruları kabul etmediği görülmektedir. Bunun sebebi kendisine yapılan başvurulardan en yüksek ortalamadan başlayarak en düşüğe doğru kendi kontenjanlarını doldurmalarıdır. Eğer not ortalamanız belirli bir seviyenin altında ise maddi açıdan zorlanmamanız için dünyadaki üniversite sıralamasında tepe noktada bulunan Alman üniversitelerine başvurmamanız önerilir.

 

Ancak şunu gönül rahatlığıyla ifade edebiliriz ki, Almanya’da yüksek lisans yapmak isteyen kişilerin birçoğu not ortalamaları düşük dahi olsa bir programda kendisine yer bulabilme ihtimali vardır. Bu bizim yıllardır bireysel olarak takip ettiğimiz bir sürecin çıkarımıdır. Burada yüksek lisans yapmak isteyen ancak not ortalaması düşük olan kişiler, dünya sıralamasında üst kısımda yer alan ve çok talep gören Alman üniversitelerine başvurmak yerine daha küçük ve uluslararası öğrenci sayısı az üniversitelere başvurmaları halinde kabul alma olasılıkları çok daha yüksektir. Bu başvurularınızda yazacağınız motivasyon mektubu ile kabul alma şansınızı daha da arttırırsınız.

 

Başvuru İçin Gerekli Evraklar;

  • Pasaport
  • Lise Diploması ve Çevirisi
  • Üniversite Diploması-Transkripti ve Çevirisi
  • Özgeçmiş (CV)
  • Yaptığınız Stajların Belgeleri ve Aldığınız Sertifikalar
  • Motivasyon Mektubu: Not ortalamanız başvuru için düşük geldiği bölümler ikinci bir minimum not ortalaması belirleyerek kişilerden motivasyon mektubu bekleyebilirler. Yaşanmış örnekleri çokça mevcuttur.
  • Referans Mektubu: Çok etkisi olmamakla birlikte bulunmasının bir pozitif etkisi olabilir.
  • Dil Sertifikanız: Çoğunlukla yüksek lisans bölümleri C1 Dil Sertifikası talep etmektedir. İstisnai olarak B2 ile kabul eden yüksek lisans programları da mevcuttur. C1 Seviyesi Almanca Dil Sertifikaları; DSH-2 ve üstü, TestDaF 4 ve üstü, Telc C1 Hochschule ve Goethe C2’dir.

*** Hukuk Alanındaki yüksek lisans çalışmalarında Saarland Üniversitesi ile Jena Üniversitesi B2 Almanca Dil sertifikası ile kabul vermektedir.

*** Almanya’da yüksek lisans başvurularında da ön kabul/şartlı kabul sistemi bulunmaktadır. Almanya’daki üniversitelerin sayfalarında yazan dil şartlarını başvuru sırasında sağlayamıyorsanız, başvuru sırasında en azından bir seviyede Almancanız olması beklenir (B1 veya B2 Seviyesi). Daha sonra kayıt esnasında gerekli dil sertifikasını sunarak kaydınızı tamamlayabilirsiniz. Eğer durum bu şekilde üniversitenin sayfasında açıklanmamışsa, başvuracağınız bölümle iletişime geçerek bu hakka sahip olabilirsiniz.

  • Dil Sertifikanız: İngilizce Programlar için teknik bölümlerde IELTS 5,5-6,0 bandında, sosyal bölümler içinse IELTS 6,0-6,5 ve bazı bölümler için de 7,0 bandında bir İngilizce seviyesi istenir. TOEFL, IELTS, Cambridge Exam gibi İngilizce Dil sertifikaları kabul edilmektedir.

Share