Almanya’da Doktor Olmak

Tıp Fakültesini bitirdiniz Almanya’da Doktor Olmak mı istiyorsunuz? Ya da Almanya’da doktor olma fikri size cazip geliyor fakat bu konuda yeteri kadar bilgi sahibi değil misiniz? Verdiğimiz danışmanlık desteği ile size bu süreci en ince ayrıntılarına kadar anlatmakla kalmıyor ayrıca başvurularınızı da beraber yapıyoruz. Kendileri de bizzat aynı süreci yaşamış olan mentörlerimiz size girilecek sınavlara nasıl hazırlanacağınızı göstermekten tutun, çalışacağınız pozisyonu bulup başvuru yapmaya kadar bütün süreçte yanınızda olacaklar.

 

Almanya’da Doktor Olmanın Başlıca Avantajları

Türkiye’de genelde intörnlükten itibaren başlayan ve sayısı asistanlıkla oldukça yüksek sayılara ulaşan nöbet sayıları ve zorlu çalışma temposu yerine haftalık 38-40 saatlik bir çalışma temposu,

Tüm Avrupa’da ve belki de dünyada geçerli olabilecek bir eğitim ve iş tecrübesi elde etme imkanı,

Bilim ve araştırma alanında ilerleme imkanı

Alım gücü yüksek olan maaşlar ile rahat-refah bir geçim ve ileriye dönük çok daha yüksek rakamlar kazanma şansı mevcuttur.

(Asistanlığa yeni başlayan bir doktorun maaşı ortalama net 3000 Euro civarında iken bu rakam uzmanlığın başında net 4300 Euro civarına kadar çıkmaktadır. İleride kazanılacak para ise çalışılacak alana göre ve çalışılan yere göre değişeceği için net bir ortalama rakamdan ve üst sınırdan bahsetmek zordur.)

 

Almanya’da Doktor Olmak İçin Başlıca Aşamalar

Dil Yeterliliğini yerine getirmek (En az B2 seviyesinde)

Fachspracheprüfung’u geçmek (Tıbbi dil yeterliliğinizi ölçen bir sınavdır)

İş başvurularında bulunmak (Bewerbung)

Approbation ve Berufserlaubnis yani mesleğinizi icra edebilme izni almak

Gerekirse Kenntnis Prüfung’a (Muayene ve tıbbi yeterlilik sınavı) girmek ya da eksik stajları tamamlamak

 

Süreç ne kadar sürmekte?

Her ne kadar Approbation ortalama 6-8 ay süre alabilse de çalışma izni ile bu süreç bitmeden çalışmaya başlanabilir. Bunun ön şartı ise dil yeterliliğinin sağlanmış olmasıdır. Önerimiz Türkiye’de B2 seviyesine gelinip Almanya’ya Hospitasyon ile uyum sağlamak ve FSP sınavını da geçip Approbation sonucunu beklerken geçici çalışma izni ile maaşlı olarak çalışmaya başlamaktır. Approbation geldiğinde ise uzmanlık eğitimine başlanabilir. Approbation sonucu olumsuz olması durumunda ise Kenntnis Prüfung’a girip denklik alma yoluna gidilebilir. Kimi başvurucular ise Approbation başvurusu yapmadan doğrudan Kenntnis Prüfung’a hazırlanmaktadır. Bu da tatbiki tercih edilebilecek bir yoldur. Approbation denklik başvurularının genelde kabul edilmemesine yol açan belli eksikler söz konusu olduğu için, sizin durumunuzu okuduğunuz üniversiteden alacağınız ders içeriğinize ve de mesleki tecrübenize göre bireysel olarak değerlendirmek ve size en uygun danışmanlığı vermek isteriz. Bunun için lütfen bizimle iletişime geçiniz.

 

Gereken belgeleri bulunduğunuz yerdeki Bezirkregierung sayfalarında kendiniz de kontrol edebilirsiniz. Örneğin Münster şehri için buraya tıklayın.

Size verebileceğimiz mentörlük hizmetinin neleri kapsadığını görmek için buraya tıklayabilirsiniz.

Share